Klanten getuigen

Mijn man en ik waren op zoek naar een goede hypotheek, maar zagen door de bomen het bos niet meer. Dankzij een duidelijk overzicht en een goede simulatie van Hypotheeklenen.be, werd de juiste keuze al snel erg gemakkelijk. Het uitzoeken van een hypotheek werd bijna leuk ;-).

Katrien
Heb je altijd een notaris nodig om vastgoed te kopen en wat is de rol van de notaris precies?
14 mei

Heb je altijd een notaris nodig om vastgoed te kopen en wat is de rol van de notaris precies?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Wanneer je een pand of bouwgrond wilt aankopen, dan komen hier meerdere belangrijke beslissingen en het opstellen van de nodige documenten bij kijken. Dit betekent, dat je als koper of verkoper een notaris nodig hebt om je met het juridische deel van het aankoopproces bij te staan. Wij vertellen je in dit artikel iets meer over de rol van de notaris en welke kosten je hierbij kunt verwacht.

Wat is de functie van een notaris precies?

Op het moment dat je onroerend goed aan- of verkoopt, rust er een verplichting om een notaris bij dit proces te betrekken. Een notaris regelt eigenlijk alles voor je: vanaf het moment dat je wilt kopen tot aan het tekenen van de aankoopakte. Dit heeft de overheid beslist, zodat de aankoopprocedures conform de wet worden uitgevoerd. Als koper en verkoper ben je beiden vrij om een notaris te kiezen.

De taken van een notaris lopen erg uiteen en omvatten onder meer de volgende zaken:

  • Het controleren van de herkomst van het onroerend goed en of de eigendom momenteel ook bij de verkoper berust
  • Het controleren van het feit of er op het pand geen hypotheekrecht meer rust
  • Het onderzoeken van de fiscale gezondheid van het pand en de eventuele aanwezigheid van schulden die op het pand rusten
  • Het opstellen van alle officiële akten die bij de aan- en verkoop horen

Omdat de notaris veel werk op zich neemt, kan het gehele verkoopproces maanden duren. Gelet op de precisie van de taken van de notaris is deze termijn noodzakelijk, want alleen zo weet je zeker dat alles correct wordt afgehandeld.

Wat zijn de kosten voor de diensten van een notaris?

Wanneer je een notaris in de arm neemt, dien je natuurlijk de kosten voor de notaris in overweging te nemen. Deze lopen trouwens per kantoor best uiteen: doe zeker wat onderzoek in je buurt om een goede notaris te vinden, die tegen concurrerende tarieven werkt.

De kosten voor het ereloon van de notaris

Allereerst zal je het ereloon voor de notaris moeten betalen. Dit is altijd een percentage van de aankoopprijs van de woning en het ereloon is tevens in de wet vastgelegd. Hoe duurder het huis is, hoe hoger het ereloon zal zijn. Dit komt, omdat het ereloon vastgesteld is op basis van schijven.

De kosten voor de diverse akten die moeten worden opgesteld

Naast het ereloon, zal je ook moeten betalen voor het opstellen van diverse akten. Dit betreft altijd de aankoopakte en de eventuele hypotheekakte. Daarnaast zijn er diverse andere documenten waar de notaris bij betrokken is, zoals attesten en stedenbouwkundige documenten. Alle akten en documenten samen bedragen doorgaans plusminus 15% van het aankoopbedrag van de woning.

Hypotheek Lenen geeft je inzicht in jouw financiële plaatje

Wil je graag een duidelijk beeld bij de kosten die je gaat maken en tegelijkertijd zekerheid omtrent je mogelijkheden? Schakel dan Hypotheek lenen in. Wij helpen je graag met het totale financiële plaatje, dat bij het aankoopproces (of juist de verkoop) van een pand hoort. Bel ons gerust eens voor meer informatie, of een vrijblijvend adviesgesprek.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.