Klanten getuigen

Voor mijn nieuwe woning was ik op zoek naar goed en onafhankelijk advies. Hypotheeklenen.be heeft mij goed voorzien van de juiste informatie, zodat ik snel en zonder veel zorgen een weloverwogen beslissing kon nemen. Ik kan het iedereen aanraden!

Marnix Vramhout
Geheime tips voor de aankoop van je woning
17 oktober

Geheime tips voor de aankoop van je woning

Geschreven door Hypotheek Lenen

Ben je van plan een woning aan te schaffen op korte termijn? Dan zijn er zo ontzettend veel zaken om rekening mee te houden, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Vaak zijn mensen zo gefocust op die ene droomwoning, dat vele belangrijke factoren over het hoofd worden gezien.

Daarom geven wij je hierbij wat geheime tips van recente kopers, die jou goed op weg helpen je hoofd er bij te houden.

Doe goed onderzoek naar de woning én de buurt

Natuurlijk zal je de woning van binnen en van buiten uitgebreid bekijken en onderzoeken, maar nog veel beter is het om een bouwkundig expert mee te nemen naar de bezichtiging. Zo ontkom je aan het risico dat er in een later stadium verborgen gebreken opduiken, waar jij als leek niet van op de hoogte kon zijn. En dit scheelt veel geld!

Maar naast de woning, is de buurt ook zeer belangrijk. Er zijn buurten die voor jonge starters heel interessant zijn, met veel leuke horecagelegenheid en bruisende omgevingen. Gezinnen met kinderen varen juist wel bij rustige groene buurten met scholen en speeltuintjes. En voor ouderen is het slim om te letten op winkels en voorzieningen in de nabijheid, zodat ze niet ver hoeven te reizen. Kortom: doe ook wat buurtonderzoek, zodat je ook gelukkig zult zijn in je buurt.

Kijk of je recht hebt op diverse premies

De Vlaamse woonbonus is per 1 januari 2020 verleden tijd, maar er zijn soms renovatiepremies en dergelijke die je financieel een zetje in de rug geven bij reparaties en verbouwingen.

Vergeet alle extra kosten niet bij je berekening

Een huis kopen is meer dan alleen de vraagprijs betalen. Je zult ook andere kosten moeten voldoen zoals de kosten voor de aankoopakte, de hypotheekakte en mogelijk nog enkele andere attesten en akten. Ook gelden er registratierechten, het ereloon voor de notaris, de kosten voor de makelaar, onderhoudskosten en installatiekosten voor voorzieningen.

Maak een solide berekening zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Maak gebruik van opschortende voorwaarden in het compromis

Dit is een zeer belangrijk punt dat je niet dient te vergeten. Eén van de belangrijkste opschortende voorwaarden is dat je de woning enkel koopt, wanneer je een lening krijgt. Eigenlijk dien je alle onzekere factoren in de vorm van opschortende voorwaarden vast te leggen, zodat je niet een fikse boete hoeft te betalen in het geval dat je het huis helaas niet kunt kopen.

Vergelijk aanbieders van hypotheken

Heb je alles op orde? En je droomhuis gevonden? Dan is het tijd om te shoppen naar de beste lening voor jou. Hypotheek Lenen is een onafhankelijke firma die met meer dan 25 verschillende aanbieders werkt, waardoor we altijd de meest geschikte optie aan je voor kunnen leggen. Hierbij houden wij altijd rekening met jouw situatie en mogelijkheden. Bel ons meteen voor een vrijblijvende intake en misschien zit je deze winter al in je nieuwe huis!


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.