Klanten getuigen

Ik wou graag verhuizen, maar zag erg op tegen de papierwinkel. Mijn huisbankier stelde me een hypotheek aan, waar ik me toch niet helemaal goed bij voelde. Ik ging voor een tweede opinie naar Hypotheeklenen.be en mijn voorgevoel werd bevestigd: met hulp van Hypotheeklenen.be heb ik nu een hypotheek die veel goedkoper is dan bij mijn eigen bank.

Jaqcueline
Geen dakisolatie? Dan is vanaf 2020 je woning niet meer verhuurbaar
22 juli

Geen dakisolatie? Dan is vanaf 2020 je woning niet meer verhuurbaar

Geschreven door Hypotheek Lenen

Wil je misschien binnenkort je woning te huur zetten? Of heb je al een huurder? Dan zijn er veel zaken waar je aan moet denken. De veiligheid en bouwkundige staat van je pand bijvoorbeeld. Want wist je dat alle panden die vanaf 2020 verhuurd worden, voorzien dienen te zijn van gedegen dakisolatie?

Vanaf dat moment treden namelijk bepaalde normen in, die verhuurders verplichten hieraan te voldoen. Wanneer je huis hier niet aan voldoet, volgen sancties die het voor jou daarna onmogelijk maken je huis te verhuren. Wil je geen risico lopen? Lees dan gauw verder en zorg ervoor, dat je vanaf 2020 aan de geldende eisen voldoet.

Waar moet je woning precies aan voldoen?

Vanaf 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen die werden aangesloten op het elektriciteitsnet over dakisolatie beschikken met een bepaalde R-waarde. Deze zogeheten R-waarde meet de warmteweerstand van je dak en dient minimaal 0,75 K/W te zijn. Dit komt grofweg neer op ongeveer 3 tot 4 centimeter aan isolerend materiaal dat is aangebracht. Is je woning nieuwer? Dan hoef je je in principe geen zorgen te maken, want men gaat er van uit dat je woning dan al aan deze eis voldoet.

Wat gebeurt er als je dak niet voldoende is geïsoleerd?

Is je dak op dit moment niet geïsoleerd, of niet voldoende? Dan loop je het risico dat er een controle wordt uitgevoerd en men dit feit constateert. Gebeurt dit, dan kun je minimaal vijftien strafpunten krijgen en dit betekent letterlijk dat je pand niet te huur mag worden aangeboden. Een dergelijk onderzoek kan worden aangevraagd door bijvoorbeeld je huurder, maar ook door een sociaal verhuurkantoor en zelfs je buren.

Indien je in een appartement woonachtig bent, dan dien je nog eens extra op te passen. Ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor je eigen deel van het dak? Dan kunnen alle andere medebewoners in het pand ook niet meer verhuren. Het verbod op verhuur geldt namelijk voor alle appartementen die zich onder eenzelfde dak bevinden. Je zou dus zomaar ook anderen kunnen benadelen op deze manier.

Geldt deze maatregel ook voor huurders die al in je woning zitten?

Wanneer je al een huurder hebt zitten in je woning, dan mag deze persoon wél gewoon in je huis blijven. Het verbod geldt momenteel expliciet voor nieuwe verhuur. Ook als je eigenaar bent van een woning en er zelf in woont, dan kun je gewoon blijven wonen. Wil je echter je huis mettertijd alsnog te huur aanbieden, dan zal je dus wel voor extra isolatie moeten zorgen. Bedenk trouwens ook dat isolatie veel voordeel biedt voor je jaarlijkse energienota. Het verdient dus zeker aanbeveling hier actie in te ondernemen.

Je kunt het probleem opvangen met een lening of hypotheek

Als je voornemens bent je huis te huur aan te bieden, allicht omdat je een tijdje op reis gaat of een andere woning betrekt, dan kan je ook zonder spaargeld voldoen aan de nieuwe normen. Hypotheek Lenen kan je helpen bij het vinden van een passend krediet, voor de best mogelijke prijs en voorwaarden. Bel ons gerust eens voor het plannen van een afspraak, om alle opties samen door te nemen.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.