Klanten getuigen

Mijn man en ik waren op zoek naar een goede hypotheek, maar zagen door de bomen het bos niet meer. Dankzij een duidelijk overzicht en een goede simulatie van Hypotheeklenen.be, werd de juiste keuze al snel erg gemakkelijk. Het uitzoeken van een hypotheek werd bijna leuk ;-).

Katrien
Een woonlening afsluiten zonder eigen inbreng: kan dat?
12 augustus

Een woonlening afsluiten zonder eigen inbreng: kan dat?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Het is tegenwoordig een feit: vrijwel elke kredietverstrekker wil het liefst dat je minimaal 20% aan eigen inbreng inlegt, wanneer je een hypothecaire lening wilt afsluiten. Maar wat nu als je starter bent en dat bedrag nog helemaal niet bij elkaar hebt kunnen sparen? Of misschien heb je je laatste spaargelden wel in je huidige woning gestoken, bijvoorbeeld voor renovaties? Dan vind je in dit artikel vast wat tips die je op weg helpen naar het vinden van een woonlening zonder eigen inbreng.

Overwaarde huidige woning?

Heb je op het moment al een woning? En is deze meer waard dan je huidige hypotheek? Dan kun je besluiten eerst je woning te verkopen, alvorens je een nieuwe hypotheek afsluit. De kans is immers groot dat de overwaarde genoeg is om de eigen inbreng mee te voldoen. Ook zijn er diverse opties mogelijk op het gebied van overbruggingskredieten. Vraag in dat geval een financieel expert om je bij te staan, Hypotheek Lenen helpt je hier uiteraard graag mee.

Doe onderzoek: shop naar de beste woonlening

Indien je starter bent of op het moment niet kunt genieten van extra geld, dan is het verstandig allereerst op onderzoek uit te gaan en alle mogelijke opties te bekijken. Een krediet afsluiten zonder eigen inbreng is in bepaalde gevallen wel mogelijk, maar je zult meestal een hogere rentevoet moeten betalen.

Waarom? Omdat de bank ook zekerheid wil. De eigen inbreng geldt in principe als een waarborg; wanneer jij je hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Betaal je geen eigen inbreng, dan voorziet de bank zichzelf op deze wijze van extra financiële middelen. Door flink te spitten in de voorwaarden van verschillende hypotheekverstrekkers, kun je vast nagaan hoeveel extra rente elke bank zal vragen en wat dit voor gevolgen heeft ten opzichte van je toekomstige maandlasten. Wij kunnen je zeker helpen met een hypotheeksimulatie.

Vraag hulp 

Vaak kom je er achter, dat de rentevoeten een stuk hoger liggen wanneer je leent zonder eigen inbreng. En misschien wil je dit niet betalen, aangezien de normale rentevoet momenteel erg laag is. In dat geval kun je overwegen om bij bekenden een bedrag te lenen voor je eigen inbreng. Een lening bij een familielid is doorgaans renteloos, waardoor je geen extra financiële middelen hoeft te betalen alleen maar omdat je niet over spaargeld beschikt. Door het geld dat je maandelijks bespaart, kun je deze lening weer bij elkaar sparen en op den duur terugbetalen.

Probeer alsnog een spaarpotje aan te leggen

Wil je niet tegen hogere tarieven lenen en wil je liever ook niet bij familie of vrienden aankloppen? Dan is het ook het overwegen waard om toch nog een paar jaartjes te wachten en geld te sparen. Er zijn nu ook veel leuke huurhuizen beschikbaar, sommige huizen komen ook in aanmerking voor het zogenaamde Hamsterhuren. Hierbij kun je een deel van de huur die je betaalt gebruiken als eigen inbreng, indien je op een later moment besluit de huurwoning te kopen. Hier vind je meer informatie over deze regeling, vooralsnog is dit op het moment nog beperkt tot bepaalde delen van België.

Lukt dit niet? Misschien is een sociale lening dan wel wat voor jou!

Als laatste optie bestaat er nog de mogelijkheid een sociale lening af te sluiten om een woning mee te financieren. In dit geval leen je van de overheid, je zult dan wel binnen bepaalde inkomensmarges moeten vallen. Daarnaast geldt er een maximumprijs voor het huis dat je aan wilt schaffen.

Hypotheek Lenen helpt je graag op weg met persoonlijke adviezen en een grondig financieel plaatje dat wij voor je opstellen. Natuurlijk kunnen wij alle mogelijke opties voor je op tafel leggen, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken. Neem gerust eens contact op met ons team, dan plannen wij een intake in zodat we samen met jou verder kunnen praten over je toekomstdroom.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.