Klanten getuigen

Mijn man en ik waren op zoek naar een goede hypotheek, maar zagen door de bomen het bos niet meer. Dankzij een duidelijk overzicht en een goede simulatie van Hypotheeklenen.be, werd de juiste keuze al snel erg gemakkelijk. Het uitzoeken van een hypotheek werd bijna leuk ;-).

Katrien
Een overbruggingskrediet: wat is dit?
18 februari

Een overbruggingskrediet: wat is dit?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Veel huiseigenaren krijgen ermee te maken: een mooiere woning op het oog, maar geen financiële middelen om dit te bekostigen. Dit is helaas niet altijd te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld in een leuk huis wonen, maar ineens je droomwoning tegen komen. Of je bent al op zoek naar een nieuwe woning, maar vind je er gewoonweg sneller één dan gepland.

Om te voorkomen dat je in zulke situaties enorm hoge dubbele lasten moet betalen, of de nieuwe woning helemaal niet kan kopen omdat je huidige hypotheek dat voorkomt, kun je opteren voor een zogeheten ‘overbruggingskrediet’. Dit is een service die de bank biedt zodat je alvast over voldoende financiële middelen kunt beschikken, om je nieuwe huis te kunnen kopen.

Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet is eigenlijk een voorschot van de bank. Dit vangt als het ware het cashtekort op, dat ontstaat in de periode tussen de verkoop van je woning en de aankoop van je nieuwe beoogde woning. De bank heeft in dit geval dan ook je oude woning als borgstelling: wanneer je deze verkoopt, wordt de lening terugbetaald met de opbrengst. Zo kun je dit bedrag handig in de aankoop van je nieuwe woning steken.

Hoe werkt een overbruggingskrediet precies?

Een overbruggingskrediet is dus eigenlijk een voorschot, dat jou in staat stelt over voldoende vermogen te beschikken om een nieuwe hypotheek te krijgen. Zodoende kun je een overbruggingskrediet dan ook gebruiken voor zowel bestaande als nieuwbouwprojecten. Je vermijdt hiermee het scenario, dat je helemaal opnieuw het aankoopbedrag voor een huis moet lenen.

Een overbruggingskrediet heeft in de regel nooit een langere looptijd dan 2 jaar, binnen deze periode zal je echt je woning moeten verkopen. Het is tevens niet mogelijk om het overbruggingskrediet te behouden, wanneer je nieuwe hypotheek van start gaat. Een overbruggingskrediet is vooral bedoeld voor meer financiële ademruimte. Je kunt tijdelijk een tweede hoge hypotheek vermijden en hierdoor zit je ook niet met zware dubbele maandlasten.

Hoeveel kun je lenen en hoeveel zal dit kosten?

De minimale en maximale bedragen wijken sterk af en zijn uiteraard vooral afhankelijk van jouw specifieke situatie. Je kunt in elk geval nooit meer lenen, dan de geschatte waarde van je huidige woning die in de verkoop zal gaan. Dit bedrag is namelijk de zekerheid dat de bank het geld terug kan krijgen.

De rentevoet van een overbruggingskrediet is doorgaans vast, maar net zoals bij een reguliere hypotheek varieert de rente. Ook bestaat de kans dat je dossierkosten moet betalen. Lees dus goed de kleine lettertjes alvorens je een overbruggingskrediet afsluit, of beter nog: schakel een specialist in.

Wat als niemand je huis heeft gekocht op de vervaldatum?

Wanneer je overbruggingskrediet afloopt maar je huis nog niet verkocht is, dan kan dit zorgen voor stress. Meestal is het echter wel mogelijk een verlenging te krijgen. Dit kan wel met zich meebrengen, dat de rente omhoog gaat. Wordt je huis verkocht maar is de verkoopprijs lager dan ingeschat? Dan kun je het resterende deel van het overbruggingskrediet eventueel meenemen in je nieuwe hypotheek.

HypotheekLenen kan je uitstekend helpen met het vinden van een overbruggingskrediet, het helpen bij onderhandelingen en ook bij het vinden van een geschikt hypothecair krediet. Neem dan contact op met Hypotheek Lenen om de vele opties door te nemen, wij zoeken samen met jou naar de beste en meest efficiënte oplossing.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.