Klanten getuigen

Mijn man en ik waren op zoek naar een goede hypotheek, maar zagen door de bomen het bos niet meer. Dankzij een duidelijk overzicht en een goede simulatie van Hypotheeklenen.be, werd de juiste keuze al snel erg gemakkelijk. Het uitzoeken van een hypotheek werd bijna leuk ;-).

Katrien
De verzekering Gewaarborgd Wonen: wat is dat precies?
30 augustus

De verzekering Gewaarborgd Wonen: wat is dat precies?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Een woning aanschaffen is in vele gevallen een waardevolle investering, die in de toekomst vruchten af kan werpen. Daarnaast is het natuurlijk ook ontzettend fijn om een geheel eigen stekje te bezitten. Maar menig potentieel koper vraagt zich wel eens af, wat er gebeurt wanneer diens voornaamste inkomstenbron wegvalt terwijl de hypotheek gewoon doorbetaald moet worden? Er zijn immers genoeg gevallen bekend van gedwongen verkoop door de hypotheekverstrekker door een betalingsachterstand, iets dat het aankopen van een huis in de weg kan staan.

Er bestaat echter een zeer handig vangnet waar je gebruik van kunt maken wanneer je een hypothecair krediet afsluit in het Vlaamse gewest: de verzekering Gewaarborgd Wonen. Dit is een verzekering speciaal voor woningbezitters, die hen beschermt tegen plotseling inkomensverlies. Het mooiste is nog wel, dat deze verzekering geheel gratis is. Meer weten? Lees dan gauw verder.

De voordelen van de verzekering Gewaarborgd Wonen

De kosten voor de verzekering worden geheel door de Vlaamse overheid gedragen, waardoor je dus niets kwijt bent aan kosten. Deze verzekering heeft een looptijd van 10 jaar, meestal is dit niet zo lang als de gemiddelde hypotheek, doch kun je hiermee wel bijvoorbeeld de eerste 10 jaar opvangen. De kans is groot dat je na 10 jaar verder door bent gegroeid in je carrière en je salaris ook stijgt. Aan de andere kant kunnen personen die op leeftijd zijn juist de laatste 10 jaar van de hypotheek indekken.

Wachttijd, looptijd en waarborgen van de verzekering

Indien je binnen deze termijn van 10 jaar onvrijwillig je inkomstenbron verliest door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, kun je maximaal 3 jaar lang een tegemoetkoming ontvangen die je kunt gebruiken om je hypotheek mee af te lossen. Indien je werkloos bent geworden, krijg je maximaal anderhalf jaar deze tegemoetkoming. Het bedrag dat je kunt ontvangen is maximaal 600 euro per maand. Bovendien moet je tevens rekening houden met een wachttijd van 3 maanden vanaf het moment van aanvragen.

De voorwaarden om aan de verzekering te kunnen voldoen

Om van deze verzekering gebruik te kunnen maken, zijn er een aantal voorwaarden waar je aan dient te voldoen.

  • Allereerst dient de hypothecaire lening die je voor het bouwen of kopen van een huis hebt afgesloten meer dan 50.000 euro te bedragen. Indien het alleen renovatiewerken betreft, is het minimum 25.000 euro.
  • De woning waar het om gaat dient in het Vlaamse gewest gelegen te zijn en je enige woning te betreffen. De waarde van de woning mag niet hoger zijn dan 320.000 euro, in enkele gemeenten betreft dit 368.000. Ook mag je niet eerder deze verzekering hebben afgesloten.
  • Op het moment van aanvragen dien je volledig arbeidsgeschikt te zijn en een beroepsactiviteit uit te oefenen. Indien je een contract voor onbepaalde tijd hebt dien je in elk geval je proeftijd te hebben doorlopen. Heb je een contract voor bepaalde tijd of ben je ondernemer? Dan dien je deze werkzaamheden minimaal een jaar uit te voeren.
  • In het geval dat je leent voor een woning waarvan de bouwvergunningsaanvraag voor 1 januari 2012 is ingediend, gelden er ook eisen betreffende de maximale hoogte van je inkomen. Voor alleenstaanden is het maximum 42.890 euro, voor samenwonenden en alleenstaanden met een persoon ten laste 61.270 euro. Voor elke extra persoon ten laste mag je 3.440 euro daarbij optellen.

Voldoe je aan de bovenstaande eisen?

Dan kun je deze verzekering aanvragen. Kun je hier wel wat hulp mee gebruiken? Of heb je behoefte aan financieel advies met betrekking tot de aankoop van een woning? Neem dan snel contact op met Hypotheek Lenen. Onze deskundige adviseurs kunnen je alles vertellen over financiële voordelen en natuurlijk ook de best passende hypotheek voor je nieuwe woning.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.