Klanten getuigen

Financiële producten zijn soms erg ingewikkeld, maar met de hulp van Hypotheeklenen is het allemaal goed gekomen. Dankzij de uitgebreide vergelijking en heldere uitleg, heb ik vol vertrouwen een fantastische prijs gekregen voor mijn nieuwe hypotheek.

Isabelle Tant
Cohousing of samen een huis kopen: goed idee?
14 maart

Cohousing of samen een huis kopen: goed idee?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Over het algemeen wordt een huis aangeschaft door mensen in een standaard gezinssamenstelling; denk aan een echtpaar met kinderen, samenwonenden of een alleenstaande. Maar het kan gebeuren dat je met een paar vrienden het idee hebt om samen een pand aan te kopen. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn: misschien is jouw financiële bereik niet afdoende om geheel zelfstandig dat ene droomhuis te kopen? Of misschien heb je vroeger vaak naar ‘Friends’ gekeken en lijkt het je wel gezellig om met wat vrienden samen te wonen! In zulke gevallen is cohousing een optie. Dit houdt simpel gezegd in dat je met meerdere personen mede-eigenaren wordt van één woning. Hier zijn natuurlijk enkele gevolgen aan verbonden. Het is hoe dan ook raadzaam hier eerst uitvoerig kennis van te nemen voordat je deze optie overweegt.

De lasten verdelen in ‘onverdeeldheid’

Wanneer je als losstaande individuen samen een huis koopt, dus als personen die onderling geen wettelijke relatie hebben zoals gehuwden, geschiedt de koop in onverdeeldheid. Het gaat er in dit geval om dat het object van de aankoop (de woning) geen deelbaar object is en zodoende aan allen toebehoort. De eigendom behoort derhalve aan eenieder toe. Wat je wel in de akte kunt opnemen, is een percentage dat afhankelijk is van de verhouding aan financiële middelen die worden ingebracht. Dit kan precies de helft zijn, tweemaal 50% dus, maar ook in erg afwijkende verhoudingen tot aan 98% tegenover 2%. Op deze wijze kan eenieder zijn steentje bijdragen en als volwaardige partner meegenomen worden in de woningaankoop. Een positief aspect, indien het inkomen van de toekomstige mede-eigenaren van elkaar verschilt.

Cohousing kan onzekerheden bieden voor de toekomst

Hoewel bovenstaande informatie positief klinkt, zitten er wel wat haken en ogen aan de constructie. Het is namelijk zo dat elk van de kopers een einde kan maken aan de onverdeeldheid, bijvoorbeeld in het geval, dat één van de mede-eigenaren een partner heeft en besluit te willen samenwonen, zelfs als de initiële inbreng van deze persoon erg weinig bedraagt, zoals bijvoorbeeld de eerder genoemde 2%. In een dergelijk geval kan deze mede-eigenaar jou en eventuele andere mede-eigenaren dwingen om ofwel diens aandeel over te kopen, of om de woning in het geheel te verkopen. Omdat dit doorgaans via de rechter gebeurt, is de uitspraak hierop dwingend van aard. Beschik je over onvoldoende financiële middelen om een groter deel op jou te nemen, dan kan dit resulteren in de gedwongen verkoop van de woning.

Het belangrijkste aspect van cohousing: vertrouwen

Een manier om dit te voorkomen, is het opnemen van een clausule in de koopakte waarin iedere koper belooft om zich voor een periode aan de koop te binden. Dit is echter slechts mogelijk voor een termijn van maximaal 5 jaar. Ben je voornemens om langer in de woning te blijven wonen, dan is het zeer raadzaam met mensen in zee te gaan die je volledig vertrouwt. Op deze wijze, kunnen lastige situaties vermeden worden. Niettemin willen we wel graag aangeven dat de toekomst altijd voor een deel onzekerheden biedt en dergelijke situaties nu eenmaal nooit helemaal uit te sluiten zijn. Het principe “bezint eer ge begint” speelt dus zeker mee bij het overwegen van cohousing.

Wil je graag samenwonen met vrienden en ben je tevreden met een aantal jaar vreugde in een huis, zonder te veel zekerheden voor de toekomst? Dan is cohousing wellicht iets voor jou. Heb je echter liever op langere termijn de zekerheid dat je in een koophuis kunt blijven wonen? Dan is een meer traditionele vorm van kopen waarschijnlijk beter geschikt.

In alle gevallen staan wij je hoe dan ook graag bij met het overdenken van een keuze, én het vinden van de goedkoopste hypothecaire lening. Wij hebben jarenlange ervaring in het afsluiten van hypotheken, voor zowel individuen als gezinnen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer info.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.