Klanten getuigen

Mijn man en ik waren op zoek naar een goede hypotheek, maar zagen door de bomen het bos niet meer. Dankzij een duidelijk overzicht en een goede simulatie van Hypotheeklenen.be, werd de juiste keuze al snel erg gemakkelijk. Het uitzoeken van een hypotheek werd bijna leuk ;-).

Katrien
Als single een hypotheek aanvragen? Hoe je bank overtuigen?
3 oktober

Als single een hypotheek aanvragen? Hoe je bank overtuigen?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Wil je een huis kopen als alleenstaande? Dan lijkt dit helaas steeds lastiger te worden. Alsof het niet genoeg is dat de maatschappij vreemd naar je opkijkt omdat je geen relatie hebt, moet je ook nog eens harder knokken om dergelijke zaken te bereiken. Tegelijkertijd zijn singles steeds talrijker in de maatschappij: ongeveer 1 op 3 van de inwoners in België leeft inmiddels alleen.

Dus hoe kun je het voor elkaar krijgen om met slechts één salaris (of onderneming) een huis aan te schaffen? In het kort: goed voorbereid je verhaal vertellen.

En omdat er steeds meer singles zijn die een huis willen kopen, sta je er in ieder geval niet alleen voor. In dit artikel leggen wij je enkele tips voor om je zaken op orde te hebben, zodat een bank mogelijkerwijs sneller geneigd zal zijn je die hypothecaire lening aan te bieden.

Waarom als single een hypotheek aanvragen?

Als je alleenstaand bent en je huurt, dan ben je gemiddeld tussen de 500 en 1000 euro per maand kwijt aan de huur. En die huur gaat in feite nergens naartoe. Je bouwt niks op, je geeft elke maand weer geld weg.

Investeren in onroerend goed kan daarom een slimme zet zijn. Als single heb je bovendien het voordeel dat je helemaal geen groot huis nodig hebt. Je hoeft dus vaak minder te lenen dan een koppel. Ga je later groter wonen? Dan kun je je woning ook nog eens verhuren, waarmee je direct een extra inkomstenbron in handen hebt.

Welke problemen kan je verwachten als single?

Sinds een poosje lenen veel banken niet meer het gehele bedrag van een huis, maar vaak tot 80%. Daarnaast zal een bank te allen tijde een risicoschatting maken en één persoon is nu eenmaal riskanter dan twee. Indien jij immers je baan kwijtraakt of je bron van inkomsten, dan is er niemand om dit op te vangen. Dit leidt vaak tot het niet toekennen van diverse kortingen.

Welke argumenten voorleggen om succes te boeken?

Neem je toch de stap, zorg er dan voor dat je goed beslagen ten ijs komt. Om de bank over de streep te trekken, kun je in ieder geval er voor zorgen dat de volgende zaken op orde zijn:

  • Zorg voor een solide onderbouwing van je financiële positie. Denk aan je contract, loonbrieven, of als je een ondernemer bent de balans van de afgelopen drie jaar. Aanbevelingen van werkgevers of klanten kunnen zeker helpen, vraag hier zeker naar.
  • Heb je spaargeld? Dan heb je al een flinke streep voor op de rest. Als je hiermee in elk geval de gevraagde 20% kan betalen, dan is je kans al een stuk groter. Kun je meer inleggen dan 20%? Nog beter.
  • Je kunt eventueel navragen of iemand in je omgeving borg wil staan, of je onderhands geld kan lenen. Zo zorg je voor nog meer zekerheden voor de bank.
  • Vraag de maximale looptijd aan. Je lening duurt weliswaar langer, maar je maandelijkse lasten zijn lager. Dit is zeker een argument dat je kunt gebruiken om aan te tonen, dat je de lasten alleen kunt dragen.

Lukt het bij reguliere verstrekkers niet?

Lukt het niet om bij de bank een lening te krijgen? Dan kun je allicht nog kijken of een sociale lening wel mogelijkheden biedt. Het Vlaams Woningfonds verstrekt hypothecaire leningen tegen mooie tarieven en soms zelfs voor 100% van de aankoopprijs. Er zijn natuurlijk wel voorwaarden waar je aan dient te voldoen, vraag die gerust op bij je gemeente.

Wil je meer weten over je mogelijkheden als single?

HypotheekLenen kan jou bijstaan tijdens elke stap in het proces. Natuurlijk zoeken wij graag voor je uit of je een lening kunt krijgen, tegen welke tarieven en met welke voorwaarden. Zo weet je meteen waar je aan toe bent en kun je vol enthousiasme beginnen met zoeken naar je droomwoning. Meer informatie? Bel ons vrijblijvend via 0496/82.50.88, wij horen graag hoe we je kunnen helpen. Of stuur ons een e-mail.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.