Klanten getuigen

Financiële producten zijn soms erg ingewikkeld, maar met de hulp van Hypotheeklenen is het allemaal goed gekomen. Dankzij de uitgebreide vergelijking en heldere uitleg, heb ik vol vertrouwen een fantastische prijs gekregen voor mijn nieuwe hypotheek.

Isabelle Tant
Alles over de nieuwe registratierechten
9 februari

Alles over de nieuwe registratierechten

Geschreven door Hypotheek Lenen

Vlaanderen past in de loop van 2018 de regelgeving in verband met de registratierechten aan. Wat verandert er precies? En welke gevolgen heeft dat? Welke regelgeving is het voordeligst?  

Ben je van plan binnenkort een huis te kopen? Ontzettend leuk en spannend allemaal, maar dan zul je je zeker moeten informeren op het gebied van alle bijkomende kosten. Je betaalt bij de aankoop van een huis immers niet alleen de vraagprijs. Er komen nogal wat extra kosten bij, waarvan de registratierechten misschien wel de meest bekende zijn. Waarschijnlijk omdat het ook de hoogste kosten betreft!

Momenteel bedragen de kosten voor registratierechten 10% van de waarde van je nieuwe woning.  Bedraagt het Kadastraal Inkomen (KI) van de woning echter minder dan 745 euro, dan wordt de woning als "bescheiden" beschouwd, en dan kan je genieten van het zogenaamde "klein beschrijf". Je betaalt dan slechts 5% registratierechten. Met meer dan 3 kinderen kun je trouwens zelfs met een hoger KI aanspraak maken op het klein beschrijf. Maar binnenkort gaat dit allemaal veranderen.

Straks nog maar 1 tarief voor de registratierechten: 7%

In de nieuwe regelgeving zijn de registratierechten in principe voor iedereen gelijk en bedragen ze 7%. Wel zal er worden voorzien in compensatie voor de zogenaamde bescheiden woningen. Dit zijn woningen die 200.000 euro of minder waard zijn. De compensatie bestaat dan uit een vrijstelling op de eerste schijf van 80.000 euro, hetgeen een korting van 5600 euro oplevert.

Daarnaast kun je rekenen op een extra korting, als je binnen 5 jaar na het kopen van de woning een ingrijpende energetische renovatie uitvoert. Op deze manier hoef je slechts 6% in plaats van de gebruikelijke 7% te betalen, naast een eventuele korting voor een bescheiden woning. Deze renovatie is natuurlijk wel aan bepaalde strenge voorwaarden verbonden.

Compensatie voor bescheiden gezinswoningen

Wanneer je een woning aankoopt van minder dan 200.000 euro, dan kun je rekenen op een compensatieregeling voor de zogeheten bescheiden woningen. In alle kernsteden is dit bedrag overigens verhoogd naar 220.000 euro. Concreet gaat het om een korting die bij 7% registratierechten 5600 euro betreft, bij 6% registratierechten is dit 4800 euro. Zo wil men toch nog een beetje tegemoet komen aan mensen met modale of lage inkomens.

1% korting bij het uitvoeren van een ingrijpende energetische renovatie

De registratierechten zelf kun je dus ook nog eens met 1 procent verminderen. Hier tegenover staat dan wel dat je binnen 5 jaar na aankoop een ingrijpende energetische renovatie moet uitvoeren. Wat houdt dit in? Je dient een bepaalde installatie in het geheel te vervangen, die ervoor bedoeld is om het binnenklimaat te reguleren en realiseren. Je kunt dan denken aan een verwarmingsinstallatie, airco en luchtcirculatie. Na vervanging en renovatie moet minimaal 75% van de binnen- en buitenkant van je woning geheel geïsoleerd zijn.

Is de nieuwe regelgeving voor de registratierechten op alle verkopen van toepassing?

De tariefswijziging geldt alleen voor gezinswoningen en woningen met woonbestemming. Vooralsnog vallen bedrijfspanden en bedrijfsvastgoed, bouwgrond en tweede, derde, vierde en meer huizen nog onder het nu geldende tarief van 10%. Enkel wanneer je bedrijfsmatig een pand aankoopt om te verhuren via een sociaal huurkantoor, kun je van de 7% regeling gebruik maken. Wel moet je dan binnen de 3 jaar het huis te huur aanbieden, middels een contract voor minimaal 9 jaar.

Welke registratieregelgeving is voor jou het meest voordelig?

Indien je momenteel met het idee in je hoofd rondloopt een huis te kopen, kan al deze informatie allicht wel wat verwarrend zijn. Want welke regelgeving is voor jou het meest gunstig om een huis te kopen? Hypotheek Lenen kan je in dit geval goed bijstaan met helder advies. Dankzij onze jarenlange ervaring en expertise weten wij precies welke regelingen voor jou het meeste voordeel opleveren. Daarnaast kunnen wij meteen de best passende hypothecaire lening voor je uitzoeken én aanvragen. Twee vliegen in één klap dus! Neem gauw contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.