Klanten getuigen

Bij mijn vorige verhuis heb ik me voorgenomen om nooit meer zelf de hypotheek uit te zoeken. Gelukkig heb ik me aan dat voornemen kunnen houden: geen gedoe, wel goede informatie en vooral een selectie met goedkope hypotheken. Dit heeft me ontzettend veel tijd (en kosten) bespaard en ik zou het zo weer doen.

Thomas Goethals
Woning aankopen via je vennootschap? Voor- en nadelen
19 juli

Woning aankopen via je vennootschap? Voor- en nadelen

Geschreven door Hypotheek Lenen

Investeren in vastgoed? het wordt langs alle kanten aangemoedigd. Vastgoed is dankzij de enorm lage rente op dit moment een goede investering, zoveel is zeker. Maar dan reist er een belangrijke vraag bij de ondernemers onder ons: ga je het pand kopen met de vennootschap of doe je het toch best privé? Een juist antwoord op deze vraag bestaat helaas niet: beiden hebben hun voor- en nadelen. Wij zetten ze graag voor je op een rij.

1.Investeren in vastgoed via vennootschap: de voordelen

1.1. Vastgoed schenken via vennootschap

Wanneer je vastgoed koopt via een vennootschap en je dit wilt schenken aan je (klein)kinderen, schenk je in principe aandelen van de vennootschap. De belasting hierop bedraagt amper 3 % ongeacht de waarde van die aandelen. Bij een privéschenking zal je meer belasting moeten betalen naarmate de waarde van de schenking.

1.2. Kosten zijn aftrekbaar

Er komen heel wat extra kosten kijken bij het kopen van een pand: de notariskosten, btw, registratiebelasting enzovoort. Het grote voordeel bij een onderneming is dat je deze kosten allemaal kan aftrekken en dus fiscaal kan inbrengen. De voorwaarde is wel dat je deze woning niet volledig kan gebruiken als privé-woning.

2. Investeren in vastgoed via vennootschap: de nadelen

2.1. Meerwaarde belastbaar bij verkoop

Bij eventuele verkoop heeft de vennootschap minder geluk: als je het pand verkoopt, zal je belastingen betalen op de meerwaarde bij verkoop, dat wil zeggen: het verschil in prijs tussen de verkoopwaarde en de boekhoudkundige waarde. Het percentage wat je zal moeten betalen bedraagt rond de 30 %. Als privé-koper die een woning na 2004 heeft aangeschaft, betaal je helemaal niets aan belastingen op de meerwaarde. Op dat vlak is een privé-aankoop toch wel iets aantrekkelijker.

2.2. Verkoop aandelen wordt moeilijker

Door onroerend vastgoed mee in je vennootschap te nemen, zal de waarde van je aandelen stijgen, wat de aandelenverkoop vaak iets moeilijker maakt.

3. Privé-investering in vastgoed: de voordelen

3.1. Geen belastingen op de meerwaarde bij verkoop

Zoals hierboven al vermeld, moet je bij een privé-aankoop geen belastingen betalen op de meerwaarde bij verkoop, mits het pand gekocht is na 2004. Bij een investering door een vennootschap is dit wel het geval (en het percentage is niet niks).

Ga je je privé-pand verhuren? Dan kan dit wel als “beroepsmatig” gebruik worden beschouwd. Dit moet je dus zeker bespreken met een boekhouder, de fiscus kan namelijk deze inkomsten als beroepsmatig beschouwen waardoor je een meerwaardebelasting zal moeten betalen bij verkoop. Dit percentage ligt zelfs nog hoger dan bij de vennootschap (maar liefst 50 %!).

4. Privé-investering in vastgoed: de nadelen

4.1. Geen voordelen bij extra kosten

Helaas zijn de kosten bij een privé-investering niet aftrekbaar en zal je deze dus zelf moeten dragen.

4.2. Hoge schenkbelasting

Wanneer je een privé-eigendom wil verkopen aan je (klein)kinderen, zal je hierop een flinke schenkbelasting moeten betalen. Het percentage van de belasting begint bij 3 %, maar wordt na 150 000 euro al 9 %. Bij 250 000 euro zal je 19 % betalen bij zo’n schenking en als het vastgoed meer dan 450 000 waard is, gaat er maar liefst 27 % af.

5. Privé of via vennootschap? Hypotheeklenen helpt je beslissen

Wil je graag investeren in vastgoed maar ben je niet zeker of je dit privé moet doen of via een vennootschap? Hypotheeklenen help je graag bij je keuze. Onze specialisten overlopen samen met jou alle voor- en nadelen en de verschillende mogelijkheden voor jouw situatie. Met Hypotheeklenen maak je ongetwijfeld de juiste beslissing! Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.