Klanten getuigen

Voor mijn nieuwe woning was ik op zoek naar goed en onafhankelijk advies. Hypotheeklenen.be heeft mij goed voorzien van de juiste informatie, zodat ik snel en zonder veel zorgen een weloverwogen beslissing kon nemen. Ik kan het iedereen aanraden!

Marnix Vramhout
Notariskosten: hoe bereken je die?
23 september

Notariskosten: hoe bereken je die?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Een woning kopen? Daar komen heel wat bijkomende kosten bij bovenop de vraagprijs. Eén van die kosten zijn de notariskosten. Wanneer je van plan bent om een bod te doen op een pand, ben je namelijk verplicht op een bezoekje te brengen aan de notaris. Je zal onder andere jouw investering in een officiële akte moeten vastleggen. Aan wat voor bedrag zal je je hierbij moeten verwachten?

Wat doet de notaris precies?

Waarom moet je eigenlijk zoveel geld betalen voor dat bezoek bij de notaris? Wel, een notaris zorgt ervoor dat alles voor, tijdens en na de aankoop wettelijk in orde is en er niets verborgen wordt. Op die manier zal je in de toekomst niet voor vervelende verrassingen te komen staan.

Er zijn dus enkele dingen die de notaris voor jou in de periode tussen de verkoopovereenkomst en de ondertekening van de officiële koopakte gaat onderzoeken: De notaris gaat kijken of jij of de verkoper geen hoge schulden hebben, zal voor jou de checken of er geen sprake is van bouwovertredingen of vergunningsproblemen, bij de aankoop van een appartement gaat de notaris na wat de afspraken zijn met de medebewoners en de syndicus én controleert hij/zij het bodemattest.

Je leest het dus goed: een notaris zorgt ervoor dat jouw aankoop juridisch helemaal in orde is, onderzoekt alle mogelijke addertjes onder het gras en zorgt voor een compleet waterdicht juridisch dossier. Daarbovenop kan je ook altijd bij de notaris terecht voor juridisch en financieel advies en legt hij/zij je alles tot in de puntjes (en in mensentaal) uit. Zit je met specifieke vragen of twijfels? Aarzel dan zeker niet om een notaris te contacteren.

Hoeveel betaal je aan de notaris?

Wat mag dat dus ongeveer kosten, een bezoek bij de notaris? Om je aankoop officieel te registreren worden er bepaalde kosten aangerekend waaronder de registratierechten, het ereloon van de notaris en de administratieve kosten.

  • De registratierechten vormen het grootste deel van de totale bijkomende kosten en hebben in principe niet veel te maken met het werk van de notaris. Het is namelijk een soort belasting die je moet betalen aan de staat, waarvoor de notaris eigenlijk een soort ‘tussenpersoon’ is tussen jou en de Staat. Hij/zij ontvangt dit bedrag van jou en maakt het vervolgens over aan de fiscus.

In Vlaanderen is dit bedrag 6 % van je aankoopbedrag wanneer het gaat om je enige woning. Heb je een energetische renovatie laten doen? Dan betaal je 5 %. Gaat dit over een tweede woning als investering of een bouwgrond? Dan moet je 10 % van het aankoopbedrag bijbetalen. In Wallonië liggen deze kosten iets hoger tot 12,5 %, tenzij je aan de voorwaarden voldoet (je bezit geen andere woning, je gaat inwonen binnen de 3 jaar en je gaat er ook minstens 3 jaar blijven). Dan kan je genieten van een fikse korting. In Brussel geldt hetzelfde percentage, maar gelden wel andere voorwaarden als je een korting wilt (het is je enige woning, je gaat binnen de 5 jaar verhuizen en je bent ook van plan om er minstens 5 jaar te verblijven).

  • Ook het ereloon van de notaris wordt hierbij opgeteld en bedraagt ongeveer 1 % van de verkoopprijs. Dit procent is bij wet vastgelegd en hangt af van de verkoopprijs zelf.
  • Daarbovenop komen eveneens administratieve kosten wat betreft het opzoekingswerk van de notaris en het opmaken van de officiële documenten. Deze kosten schommelen meestal rond de 1000 euro.
  • Vergeet ook zeker niet dat je zowel op het ereloon van de notaris als de administratieve kosten 21% btw betaalt!

Laat je kosten inschatten door Hypotheeklenen

Wil je graag met een expert de verschillende bijkomende kosten overlopen voor jouw specifieke situatie? De specialisten van Hypotheeklenen helpen je graag verder met al je vragen en twijfels. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.