Klanten getuigen

Mijn man en ik waren op zoek naar een goede hypotheek, maar zagen door de bomen het bos niet meer. Dankzij een duidelijk overzicht en een goede simulatie van Hypotheeklenen.be, werd de juiste keuze al snel erg gemakkelijk. Het uitzoeken van een hypotheek werd bijna leuk ;-).

Katrien
Geërfde woning verkopen? Denk dan aan dit
11 oktober

Geërfde woning verkopen? Denk dan aan dit

Geschreven door Hypotheek Lenen

Naast het verdriet van het overlijden van een naaste, komt er bij overlijden heel wat regelwerk en administratie kijken. De erfenis moet verdeeld worden, zoals bijvoorbeeld ook het huis. Heb jij een huis geërfd, dan kun je er zelf in gaan wonen. Maar je kan er ook voor kiezen om het te verkopen. Waar moet je echter overal rekening mee houden, bij het verkopen van een geërfd huis?

Erfbelasting betalen

Over alles wat je erft moet je erfbelasting betalen. Dat geldt ook voor een huis. De waarde van het huis geef je door aan de belastingdienst. Vervolgens betaal jij volgens deze waarde belasting. Dat kan een flinke smak geld zijn. Zelfs al ben je niet van plan om het huis te verkopen, dan nog moet deze belasting betaald worden.

Het is erg belangrijk dat de waarde goed ingeschat wordt. Dat voorkomt extra boetes of vorderingen van de belastingen omdat het bedrag te laag was. Anderzijds wil je natuurlijk ook zo weinig mogelijk belasting betalen, dus de waarde moet ook niet te hoog zijn.

Verkoop je de woning binnen de twee jaar en is de verkoopwaarde veel hoger dan de ingeschatte waarde, dan is een extra vordering van de belastingdienst aan de orde. Verkoop je het huis na 2 jaar, dan vervalt een mogelijke extra vordering.

Gedeelde erfenis

Een huis verkopen uit een erfenis verloopt op dezelfde manier als het verkopen van een eigen huis. Er zijn echter twee grote verschillen waar je rekening mee moet houden: in de eerste plaats de erfbelasting, die we hierboven al hebben beschreven, en in het tweede geval betreft het in de meeste gevallen een pand dat door meerdere personen is geërfd. Al die erfgenamen moeten het dus eens zijn met de verkoop van de woning. De opbrengst zal dan verdeeld worden zoals wettelijk is opgesteld.

Wie erft wat?

Als er geen testament is, kan het lastig zijn om te bepalen welk deel van de erfenis naar wie gaat. Daarnaast zijn er nog wettelijke overervingen voor kinderen en partners. we overlopen enkele mogelijkheden.

Als een van de ouders overlijdt en de ander nog in het huis woont, dan erft de langstlevende partner het vruchtgebruik van het huis, en de kinderen de ‘blote eigendom’. Wat betekent dat concreet bij een eventuele verkoop van de woning? Blote eigendom houdt in dat de kinderen er steeds mee moeten instemmen als het huis verkocht wordt, door middel van het zetten van hun handtekening. De langstlevende partner hoeft dan ook geen erfbelasting te betalen.

Als beide ouders zijn overleden gaat het huis naar de kinderen. De kinderen zijn dan samen eigenaar. Iedereen moet het eens zijn met de verkoopprijs, de waarde van het huis en de uiteindelijke verkoop van de geërfde woning. Hierbij zijn goede afspraken uiteraard onontbeerlijk.

Heb je nog vragen over de verkoop van een geërfde woning? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek!


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.