Klanten getuigen

Voor mijn eerste huis heb ik aangeklopt bij Hypotheeklenen.be. Alles werd duidelijk uitgelegd en er is goed de tijd genomen om mij te helpen aan een goedkope hypotheek. Met de selectie van Hypotheeklenen.be heb ik snel een goedkope hypotheek kunnen afsluiten. Binnen twee weken was alles rond.

Stijn
Als ongetrouwd koppel een huis kopen? Denk dan aan dit!
14 augustus

Als ongetrouwd koppel een huis kopen? Denk dan aan dit!

Geschreven door Hypotheek Lenen

Wil je als ongehuwd koppel samen een huis kopen, dan zijn er een aantal zaken waar je toch goed op moet letten, omdat het bepaalde gevolgen voor de toekomst kan hebben. Want wat als jullie op een bepaald moment zouden beslissen om uit elkaar te gaan? Of wat als één van beide partners jammerlijk zou komen te overlijden? Hiervoor neem je bij de aankoop best enkele extra maatregelen.

Dit geldt overigens ook om bepaalde verwarrende gevolgen van tevoren te voorkomen, zoals problemen met de verdeling van het eigendomsaandeel in een woning, twijfel omtrent de hoogte van de schulden en het kunnen bewijzen van de eigendom.

Juridische bescherming voor samenwonenden

Om jezelf goed te beschermen, kun je tijdens de aankoop van een woning als ongetrouwd stel extra juridische maatregelen treffen. Dit gebeurt doorgaans in de vorm van extra clausules in de aankoopakte. Als ongehuwd samenwonenden ben je namelijk niet gebonden aan de wettelijke rechten en plichten waar gehuwde stellen wel aan gebonden zijn. Niettemin brengt het samen aankopen van een woning wel juridische gevolgen voor beide partners met zich mee. Je wordt immers samen eigenaar van een huis. De exacte manier waarop dit eigendomsrecht kan worden uitgeoefend dient echter nog nader te worden bepaald.

Optie 1: De lasten verdelen in onverdeeldheid

Tegenwoordig worden huizen steeds meer gekocht door meerdere mensen, die verder geen wettelijke relatie met elkaar hebben. In veruit de meeste gevallen worden deze panden aangekocht in ‘onverdeeldheid’. Dit houdt in dat het aandeel van koper in de woning wordt berekend op basis van diens financiële vermogen. Met andere woorden: het aandeel dat je hiermee verkrijgt, is het percentage dat je van de aankoopprijs effectief hebt betaald. Mochten jullie om welke reden dan ook alsnog uit elkaar gaan, dan krijgt iedere eigenaar het ingebrachte aandeel terug. Ook kan de ene partner de andere uitkopen.

Optie 2: Beding van aanwas (vroeger tontinebeding)

Tijdens het kopen van een woning kan je in de aankoopakte het zogenaamde ‘beding van aanwas’ laten opnemen. Deze clausule bepaalt dat indien één van de partners komt te overlijden, de resterende partner automatisch de overgebleven eigenaar van de woning wordt. Fiscaal kent deze optie voordelen, aangezien de overlevende partner geen successierechten hoeft te betalen. Je zult echter nog wel het fiscaal acquisitierecht dienen te voldoen, of 12,5% van het deel van de waarde van de woning dat aan de overledene was toegekend.

Wil je op deze laatste som nog een besparing pogen te bereiken, dan kun je in de aankoopakte ook nog een clausule opnemen met betrekking tot vruchtgebruik. Dit is met name relevant indien de overlevende partner van de woning gebruik wil maken door bewoning of verhuur. De langstlevende partner zal dan niet alleen de volledige eigenaar van het pand worden, hij of zij verkrijgt ook automatisch het vruchtgebruik van de overleden partner. In dit geval dient de overlevende partner een bedrag van 12,5% op de waarde van het vruchtgebruik te betalen, in plaats van op de waarde van de volledige woning.

Optie 3: Juridische bescherming door registratie als wettelijk samenwonenden

Een andere optie is je als koppel te laten registreren als wettelijk samenwonend. Op deze manier kun je je ook op juridische wijze beschermen, omdat de langstlevende partner wettelijk van de andere partner zal erven zonder hoge successierechten te moeten betalen.

Meer informatie?

Na het lezen van bovenstaande informatie heb je wellicht behoefte aan wat extra advies. Geen nood; Hypotheek Lenen staat je graag te woord. Naast algemeen advies, kunnen wij je ook uitstekend adviseren aangaande de best passende hypothecaire lening, zodat je tijdens de aankoop van een woning met een gerust hart de financiële kant van het proces kunt regelen.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.