Klanten getuigen

Ik wou graag verhuizen, maar zag erg op tegen de papierwinkel. Mijn huisbankier stelde me een hypotheek aan, waar ik me toch niet helemaal goed bij voelde. Ik ging voor een tweede opinie naar Hypotheeklenen.be en mijn voorgevoel werd bevestigd: met hulp van Hypotheeklenen.be heb ik nu een hypotheek die veel goedkoper is dan bij mijn eigen bank.

Jaqcueline
5 tips voor een ijzersterk openingsbod!
8 mei

5 tips voor een ijzersterk openingsbod!

Geschreven door Hypotheek Lenen

Heb je onlangs je droomhuis gevonden? Alvast van harte gefeliciteerd! Er zijn immers weinig zaken spannender (en ook leuker) dan het vooruitzicht om je intrek te nemen in een nieuwe woning. Alvorens het pand definitief van jou is, moeten jij en de verkoper natuurlijk eerst tot een overeenkomst komen met betrekking tot de aankoopprijs van de woning.

Een bod uitbrengen is erg belangrijk. Is het te laag, dan kan het zijn dat iemand anders met de woning aan de haal gaat. Anderzijds ligt de vraagprijs misschien net boven je budget. Hoe vind je een goed evenwicht?

Speciaal voor iedereen die zich in deze fase bevindt, hebben wij een aantal handige en bruikbare tips samengesteld. Zo kun je goed geïnformeerd een bod uitbrengen. Als koper heb je namelijk ook best wel wat invloed op het uiteindelijke bedrag dat je zult moeten betalen!

1. Wees goed geïnformeerd

Een goed begin is het halve werk. Wil je een realistisch bod uitbrengen op een woning, zorg er dan voor dat je alles, maar dan ook echt álles, hebt onderzocht. Wat is de algemene staat van het pand? Heb je verborgen gebreken ontdekt? In wat voor buurt bevindt het huis zich? Dit zijn allemaal aspecten die ook een invloed hebben op de prijs.

Zeker wanneer je op slag verliefd geworden bent op een woning, is het belangrijk om weer even met beide voeten op de grond te komen. Een huis is niet zomaar een aankoop. Zorg er dus voor dat je goed weet waar je aan toe bent.

2. Onderzoek en vergelijk de vraagprijs

Wat is de vraagprijs van gelijkaardige woningen in de omgeving? Is de vraagprijs van het huis waar je je zinnen op gezet hebt marktconform? Veel verkopers zetten initieel hoger in dan de werkelijke geschatte waarde van het pand, om zo marge voor de onderhandelingen in te bouwen. Andere te koop aangeboden woningen in de directe omgeving kunnen je veel informatie verschaffen omtrent een redelijke vraagprijs.

Daarnaast kun je vaak ook via het kadaster of de gemeente informatie verkrijgen, bijvoorbeeld het KI of de onroerende voorheffing die geldt voor de woning. Deze zijn niet altijd gelijk aan de werkelijke waarde, maar bieden zeker een adequate richtlijn.

3. Bied altijd lager dan de vraagprijs

De meeste verkopers hebben bij het opstellen van hun vraagprijs marge voor onderhandeling ingebouwd. Woningen worden altijd voor een hoger bedrag aangeboden, dan dat de verkoper ervoor wil krijgen. Een goede richtlijn is om 10% onder de prijs die je er zélf voor wilt betalen, te bieden.

4. Neem ontbindende voorwaarden op in je bod

Het kan gebeuren dat je na het uitbrengen van een bod om diverse redenen niet in staat bent om het huis ook daadwerkelijk te kopen. Denk aan het niet kunnen verkrijgen van een hypothecaire lening, of veranderingen in je persoonlijke situatie die in de weg komen te staan. Door het opnemen van ontbindende voorwaarden in de verkoopscompromis, dek je jezelf hiertegen in. Je krijgt hiermee de mogelijkheid om de aankoop te ontbinden, indien één van de door de overeenkomst bepaalde voorwaarden in werking treedt.

5. Neem een (aankoop)makelaar onder de arm

Het kopen van een woning is geen gemakkelijke kwestie, ook al omdat de aankoop verbonden is aan een gigantische verzameling wettelijke bepalingen en regelgeving. Het is eigenlijk daarom altijd raadzaam om een makelaar in te schakelen voor hulp op dit gebied. Naast een grondige expertise, beschikt een makelaar ook over een bepaalde ‘feeling’ met de markt en zal hij of zij je ongetwijfeld ook van goed advies voorzien betreffende een goed openingsbod.

Ben je nog op zoek naar een hypothecaire lening? Dan kunnen wij van hypotheeklenen.be je daar uitstekend bij helpen. Wij vergelijken meer dan 25 verschillende hypotheekaanbieders, en kunnen zo gegarandeerd de beste oplossing voorstellen. Bereken rechts de mogelijkheden, en contacteer ons vrijblijvend voor de mogelijkheden.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.